Primăria oraşului Rovinari a întreprins unele măsuri în vederea prevenirii şi combaterii situaţiilor de risc ce ar putea fi determinate de infectarea cu virusul West Nile. În acest sens s-a trecut la dezinsecţia zonelor cu parcuri şi spaţii verzi din oraş – Parcul Central, Str. Jiului, Str. Tineretului, Str. Muncii, Str. 22 Decembrie, Aleea Şcolii, Str. Plopilor, spaţiile verzi din jurul Şcolilor Generale Nr. 1, Nr. 3, Grupului Şcolar Industrial şi Creşei Rovinari. Urmează în zilele următoare şi dezinsecţia altor zone din localitate.
Având în vedere datele comunicate de Ministerul Sănătăţii privind apariţia unor cazuri sporadice de infecţie cu virusul West Nile, în urma cărora au fost înregistrate primele decese în România, specialiştii Ministerului Sănătăţii recomandă populaţiei să ia măsuri de protecţie. Astfel, cetăţenii sunt sfătuiţi să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să utilizeze substanţe chimice repelente de ţânţari, să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă şi să asigure desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor, să îndepărteze recipientele de apă stătută.
Infecţia West Nile apare la populaţia adultă şi poate avea efecte grave în cazul persoanelor predispuse la îmbolnăviri, având alte boli asociate (copiii trec, de regulă, neobservat peste infectarea cu virusul West Nile). În cazul în care prezintă semne de boală – febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare, sau alte situaţii care survin în 3-7 zile de la o posibilă înţepare de ţânţar, persoana să se prezinte de urgenţă la medicul de familie sau (cei neasiguraţi) la cel mai apropiat cabinet medical. Ministerul Sănătăţii subliniază că toate aceste cazuri depistate şi înregistrate în România sunt cazuri sporadice şi în momentul de faţă nu comportă riscul unei epidemii de amploare. De asemenea, sunt asigurate toate cele necesare pentru supraveghere, precum şi, în caz de îmbolnăvire, de îngrijire medicală adecvată.