Ieri, elevii Grupului Şcolar Industrial Rovinari au fost antrenaţi în cadrul Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară într-o activitate economică. Şcoala a organizat o piaţă liberă pe care micii antreprenori de clasa a X-a şi-au vândut propriile produse.
Au fost dirijaţi spre piaţă elevii claselor a IX-a cu sarcina de a elabora un silogism care să întemeieze opinia lor despre piaţă. Claselor de-a XI-a le-a revenit sarcina de a interveni ca membrii ai unei instituţii. Ei s-au constituit în Administraţia Pieţei, O.P.C.
Acţiunea a fost antrenantă, la ea participând elevii dar şi profesorii liceului. Echipa de premiere a înmânat diplome pentru cei mai eleganţi antreprenori, cel mai vândut produs, cel mai mare profit, cel mai original produs. Elevii antreprenori au utilizat diferite strategii de marketing: reclama, preţuri psihologice, oferte, vânzări personale.
Primăria Rovinari a fost partener în acest proiect, Primarul oraşului Rovinari, Dorin Filip a declarat: „Primăria Rovinari susţine toate activităţile de acest gen în care se dezvoltă spiritul antreprenorial al tinerilor noştri. Şcoala trebuie să iniţieze tinerii în afaceri. În România, locurile de muncă sunt o problemă la nivel naţional, şi din păcate oraşul nostru nu face excepţie de la această problemă. Educaţia antreprenorială ar trebui studiată încă din şcoala generală, pentru ca tinerilor să le fie insuflată capacitatea de a genera afaceri. În ultima perioadă această problemă a devenit prioritară pentru Guvernul României care încearcă să creeze un cadrul legal cât mai favorabil pentru tinerii cu vârsta pâna la 35 de ani care îşi deschid o firmă, dar şi exonerarea firmelor care angajează şomeri, de la anumite contribuţii fiscale. Măsuri care în situaţii de criză sunt foarte bine venite. Ştim cu toţii că economia României se bazează în mare măsură pe consum, şi mai puţin pe producţie, aşa cum ar fi ideal.
Avantajele care decurg din înfiinţarea unei firme în unitatea noastră administrativ teritorială sunt următoarele: scăderea şomerilor şi automat scăderea persoanelor care beneficiază de ajutor social, asistenţă socială; creşterea veniturilor la bugetul local; având un venit permanent cel angajat consumă, şi în mod indirect contribuie şi la bugetul consolidat al statului; creşterea nivlului de trai. Din acest motiv vă spun că aceste activităţi anteprenoriale trebuie promovate în rândul tinerilor noştri, pentru că după cum se observă, generează o serie de avantaje în lanţ. La capitolul idei de afeceri stăm foarte bine, însă mulţi tineri nu dispun de capitalul necesar pentru începerea unei afaceri.”